Cart

Protein Powder

Proteinpulver är ett kosttillskott som används för att öka proteinintaget. Det kommer vanligtvis i pulverform som kan blandas med vatten, mjölk eller andra vätskor för att skapa en shake eller smoothie. Proteinpulver tillverkas vanligtvis av vassle-, kasein-, soja- eller ärtprotein och kan användas av idrottare, personer som försöker bygga muskler eller de som vill komplettera sin kost med extra protein.

Flavor

Vad utvinns proteinpulver av?

Proteinpulver tillverkas vanligtvis från en eller flera av följande källor:

1. Vassleprotein: Detta är en av de mest populära typerna av proteinpulver, som kommer från mjölk. Det innehåller alla nio essentiella aminosyror, vilket gör det till ett komplett protein.

2. Kaseinprotein: Ett annat mjölkbaserat proteinpulver, men det smälter långsamt, vilket gör det idealiskt för användning före sänggåendet eller under perioder av fasta.

3. Sojaprotein: Detta protein kommer från sojabönor och innehåller alla nio essentiella aminosyror.

4. Ärtprotein: Detta är ett växtbaserat proteinpulver, som kommer från gula delade ärtor. Det är ett komplett protein och är en utmärkt källa till järn.

5. Hampaprotein: En annan växtbaserad proteinkälla, som härrör från hampafrön. Den innehåller alla nio essentiella aminosyror och är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror.

Andra ingredienser kan också läggas till proteinpulver, såsom smakämnen, sötningsmedel, vitaminer och mineraler, för att göra dem mer välsmakande och näringsmässigt balanserade.

Vilket proteinpulver är bäst?

Den bästa källan till proteinpulver beror på individuella behov, preferenser och kostrestriktioner. De vanligaste och mest effektiva källorna till proteinpulver är dock vassleprotein och kaseinprotein för dem som konsumerar mejeriprodukter, och sojaprotein eller ärtprotein för veganer och vegetarianer.

Vassleprotein är ett snabbt smältande protein som har visat sig hjälpa till med muskeltillväxt och reparation. Den är också hög i BCAA (grenkedjiga aminosyror), vilket kan hjälpa till med muskelåterhämtning och minska muskelömhet under och efter träning.

Kaseinprotein, å andra sidan, är en typ av långsamt smältande protein som frisätter aminosyror långsamt under dagen. Detta är idealiskt för personer som vill ha en uthållig tillförsel av protein till sina muskler, till exempel de som fastar, eller de som vill bygga muskler över natten.

Sojaprotein och ärtprotein är båda växtbaserade proteinkällor som är höga i essentiella aminosyror, vilket gör dem till ett komplett protein. De är också rika på fibrer, vilket kan hjälpa matsmältningen och viktminskning. Dessa proteinkällor är idealiska för veganer och vegetarianer eller individer som inte kan konsumera mjölkbaserade proteiner.

När ska man ta proteinpulver?

Det finns många olika tillfällen att konsumera proteinpulver på beroende på vad man har för mål. Här är några vanliga tillfällen när människor konsumerar proteinpulver:

1. Efter träning: Att äta proteinpulver efter träning kan hjälpa till med muskelreparation och tillväxt. Forskning tyder på att intag av cirka 20-30 gram protein inom 30 minuter efter avslutad träning kan maximera muskelökningen.

2. Pre-workout: Vissa människor föredrar att konsumera proteinpulver före träning för att ge energi och förbättra muskelåterhämtningen.

3. Måltidsersättning: Även om vi inte rekommenderar detta som en vardaglig rutin så kan du kan använda proteinpulver som måltidsersättning när du har ont om tid och inte kan förbereda en balanserad måltid.

4. Mellanmål: Proteinpulver kan användas som ett hälsosamt mellanmål att konsumera mellan måltiderna eller när du känner dig hungrig.

5. Före sänggåendet: Att konsumera ett långsamt smältande proteinpulver som kaseinprotein före sänggåendet kan ge en uthållig tillförsel av aminosyror till musklerna över natten, vilket underlättar muskelreparation och tillväxt.

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Den rekommenderade mängden protein per dag varierar beroende på faktorer som ålder, kön, vikt, fysisk aktivitetsnivå och allmänt hälsotillstånd. I allmänhet är det rekommenderade kosttillskottet (RDI) för protein:

Vuxen som inte tränar: 0,8 gram per kilo kroppsvikt per dag.

Vuxna som tränar: 1,2-2,0 gram protein per kilo kroppsvikt per dag

The product has been added to your cart